14.03.2018- 14.03.2018
Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY Adana BTܒde anıldı

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (Adana BTÜ) konferans salonunda “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” etkinliği düzenlendi. “Ortak Değerlerimiz: İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” adını taşıyan konferansta, TÖMER’den (Türkçe Öğretimim Uygulama ve Araştırma Merkezi) Okutman Yunus Emre Çekici, konuşmacı olarak yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, Okutman Yunus Emre Çekici ‘nin “Ortak Değerlerimiz: İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” adlı konuşmasıyla başladı. Çekici, konuşmasında, İstiklal Marşının bizi biz yapan, bizi bir arada tutan, en önemli metinlerinden, motivasyonlarımızdan biri olduğunu, bağımsızlık mücadelemizin, varoluş çabamızın toplumsal hafızası olduğundan bahsetti. Mehmet Akif Ersoy’un, bir tarih yazarı olarak kabul edildiğini, Çanakkale Savaşının, Kurtuluş Savaşının onun şiirleriyle bize yansıdığını ifade etti. Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiiri olmasaydı, Çanakkale ruhunun tam olarak anlaşılamayacağını, bu nedenle Mehmet Akif’in şiirlerinin, o çağın olaylarını yansıtan önemli tarihsel metinler olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Akif’in bir şair olduğu kadar bir mücadele adamı, bir dava adamı olduğuna da değinen Çekici, Akif’in Kurtuluş Savaşı sürerken, İstanbul’un büyük camilerinde, Anadolu’da halkı bilinçlendirmek, mücadeleyi özendirmek için vaazlar verdiğinden, onun bu vaazlarının ulusal duygunun, ulusal coşkunun dalga dalga yayılmasına vesile olduğundan bahsetti.

Program, Adana BTÜ TÖMER öğrencisi, Faris El Cündi’nin, Mehmet Akif Ersoy’un “Cenk Şarkısı” isimli şiirini, ezbere okuması ile sürdü. Daha sonra Adana BTÜ TÖMER’de öğrenci olan Halid Harrat, Mehmet Akif Ersoy’un “Asım’dan” adlı şiirini okudu. TÖMER öğrencilerinin başarılı sunumları, salondaki katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandı.