18.03.2019- 18.03.2019
Üniversitemizde "Milletin Sesi Mehmet Akif” Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz Konferans Salonunda, İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. yıldönümü nedeniyle “Milletin Sesi Mehmet Akif” adlı bir panel düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan Öğr. Gör. Yunus Emre Çekici, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür etti. Kızılay Adana Toplum Merkezi TÖMER öğrencileri panele katılarak Mehmet Akif'in hem yaşam öyküsü hem de edebî kişiliği hakkında bilgi sahibi oldular.

Panele de moderatör olarak Prof. Dr. Faik Kanatlı, panelist olarak Dr. Öğr. Üyesi Aslı Bali, Arş. Gör. Dr. Halil Erdem Çocuk ve Öğr. Gör. Selçuk Moğul yer aldılar. Prof. Dr. Faik Kanatlı, Mehmet Akif'in kendi kültürüne dışarıdan bakan bir isim olduğunu, aynı zamanda Türk edebiyatının en samimi şairlerinden biri olduğunu vurguladı. Samimiyetin, için dışa vurumu olduğunu söyleyen Kanatlı, Mehmet Akif Ersoy'un içinin sesini dinlediğini anlattı. Panelistlerden Dr. Öğr. Üyesi Aslı Bali, Mehmet Akif'in şiirlerinde bireye ve topluma yönelik iletiler üzerine durdu. Bali, Akif'in şiirlerinde tembelliğe, miskinliğe, cehalete, çekişmelere karşı çıktığını; bunun yerine eğitimi, ahlakı, bilimi önemsediğini anlattı. Bir diğer konuşmacı Dr. Halil Erdem Çocuk, ulusal marşların ortaya çıkış sürecini anlattı. Ardından farklı ulusal marşlardan örnekler vererek bunlardaki benzer ve farklı yönleri vurguladı. İstiklal Marşı'nın diğer ulusal marşlar içindeki özgünlüğünü de ortaya koyan Dr. Çocuk, ulusal marşımızın mesajlarını dinleyicilere aktardı.

Son konuşmacı Selçuk Moğul, Mehmet Akif'in yaşamında pek bilinmeyen ayrıntılara değindi. Bunun yanında Mehmet Akif'in Türkiye'nin bir değeri olduğunu, görüşler üstü bir yere sahip olduğunu vurguladı. Panelin sonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt Önal, günün anısına konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti.